PREGOVARAJ SA SOBOM KAO DA SI NEKO DRUGI

Dear Saveta  Blog   PREGOVARAJ SA SOBOM KAO DA SI NEKO DRUGI

PREGOVARAJ SA SOBOM KAO DA SI NEKO DRUGI

 

Niko ne voli dosadnog i autoritativnog šefa koji samo nešto zakera i svima komanduje.

 

Ja sam samoj sebi bila najgori šef, a još gori zaposleni. Najbolja sam bila u odugovlačenju i nalaženju izgovora zašto sve to što sam trebala da uradim, nisam poradila kada sam i kako planirala tj. kako mi je šef Marijana naredila.

 

Nakon svog tog odugovlačenja bi iz mene izleteo taj grozni šef Marijana koja bi me poprilično grubo nakrpila za lenčarenje, i naredila mi da odmah i sad krenem u izvršenje svih zacrtanih zadataka.

 

….pošto sam ja bila loš zaposleni, tako sam i reagovala na tog nepodnošljivog šefa sa svim tim naređenjma…opet sam odugovlačila, razvlačila se, pronalazila sva moguća opravdanja zašto baš sad ne treba da započnem to nešto…na kraju sam samoj sebi dala otkaz i odlučila da okrenem novi list!

 

Baš svega ovoga što sam sama sebi uradila, vi treba da budete sami sebi partner sa kojim ćete pregovarati i na kraju se dogovoriti šta je to što želite, odnosno kako biste voleli da živite, a nikako strogi šef i još gori zaposleni.

 

Sigurna sam da sa partnerom ne biste pregovarali na isti način kao što to radite sa sobom, odnosno nemogućim radnikom. Sa partnerom se dogovarate, nalazite kompromise i dajete mu podsticaje kako biste u tom partnerstvu došli do zajedničkog projekta tj. cilja.

 

Ali prvo morate da postavite neki cilj. On je neophodan da biste izmerili dokle ste stigli.

 

Većina ljudi ne voli da postavlja ciljeve jer oni često pokazuju neuspeh, a niko ne voli neuspehe. Bez cilja nema promašaja, no, nažalost, to nije uvek tačno. Bez cilja pred sobom imate samo niz nezabeleženih neuspeha. Sve dok čovek ne upadne u veliku rupu koju je samom sebi iskopao i to preko glave, on ne postane svestan sopstvenih promašaja.

 

O ciljevima ćemo neki drugi put podrobnije, ali sada nazad na temu kako biti samom sebi dobar šef ili, još bolje, odličan partner.

 

Ako se prema sebi ponašate kao prema lošem zaposlenom koji ništa ne radi i samo gubi vreme na neproduktivne gluposti, a onda iznenada zamenite uloge i sami sebi postanete onaj grozni šef sa početka ovog bloga, izvučete bič i počnete da nabrajate sve šta biste morali da uradite, onda ste nadrljali i verovatno takav odnos nikuda ne vodi.

 

Najbolje je da tada sami sebi date otkaz i krenete u pregovore kao da to činite sa nekim drugim jer većina ljudi, nažalost, ne voli sebe baš najviše.

 

Da bi stigli do svog cilja najbolje ga je raščlaniti na pojedinačne male korake i njih inkorporirati u svoj dan. A da biste bili sigurni da ćete sve to poraditi, treba napraviti neki plan ili dnevni raspored. Blog – Moj crni zid

 

Znam da će većina ovde početi da se mršti jer nema šanse da sprovedete sve te stvari koje morate da uradite sa svog spiska odjednom. Zašto? Zato što je taj spisak napravio onaj (grozni šef)  za vas (lošeg zaposlenog) koji će umesto toga gledati do besvesti neku seriju na Netfliksu ili se izgubiti na Fejsu ili Jutjubu, a možda i do ludila igrati neke igrice sa pobesnelim malim slatkim pticama. 😉

 

Da se ne bi obistinio još poneki otkaz samom sebi, predlažem da se lepo dogovorite kako bi izgledao jedan dobar produktivan dan u kojem bi vi uživali. Šta bi to trebalo da se desi, a da vi poradite sve na svojoj listi?

 

Rutina je nešto što je (dokazano!) dobro za mentalno zdravlje, pa nije loša ideja da kreirate svoju rutinu u koju možete da ubacite intervale kada ćete raditi nešto lepo, jer ko želi dan pun obaveza bez imalo igre, zadovoljstva i radosti?

 

Možda je rešenje da za svaki sat dobro urađenog posla sebi dozvolite 15 minuta na Instagramu, sladoled ili šta god pokreće vaš svet…

 

Ispregovarajte sa sobom kakav biste dan voleli da proživite, a da ne zanemarite svoje obaveze i odgovornosti.

 

Čak i ako uradite samo 70% od onog što ste planirali, bitno je da je to mnogo više od 0%. Neki će uraditi samo 50% od planiranog i sa samom sobom dogovorenog. I to je OK ako sutra ili barem sledeće nedelje uradite 51%. Vremenom će se toga dobrog nakupiti, pa ćete postići i dostići taj vaš cilj.

 

Takav pristup stvarima se zove Kaj Zen filozofija koja je nastala, naravno, u Japanu. Svodi se na ideju da ako dnevno napravite još jedan mali korak napred, posle 100 dana to će postati jedan veliki korak.

 

Ako vam je cilj da se vratite u formu, nerealno je da od sebe očekujete da odmah istrčite 10 kilometara ili uradite 500 trbušnjaka, ali je apsolutno realno da ustanete od stola prve nedelje na svakih sat vremena uradite dva čučnja ili plenk ili već koju vežbu volite. I ako nastavite sledeće nedelje, i dodate još nekoliko ponavljanja, i onda još par minuta, sigurno je da ćete za par meseci stići do ozbiljne minutaže, a da sam početak nije bio tako strašan.

 

Cilj može biti učenje jezika, završavanje neke škole, skidanje kila, savladavanje neke veštine ili šta god.

 

Da biste došli do dobrog plana zamislite da pregovarate sa nekim drugim. Šta biste mu ponudili da ga ubedite da barem pokuša da sprovede taj plan tokom mesec dana? Koje su to beneficije koje biste mu držali kao šargarepu ispred nosa?

 

Dajte sebi šansu da uspete! Nemojte biti ni loš zaposleni, a ni šef tiranin. Budite sopstveni partner u kreiranju jednog dobrog života vrednog življenja.

 

Kakav ste život kreirali za sebe? Pišite mi.

 

savetadear@gmail.com

Dear Saveta

savetadear@gmail.com

No Comments
Leave a Comment: