MOJ CRNI ZID

Dear Saveta  Blog   MOJ CRNI ZID

MOJ CRNI ZID

Gde se nalazi vaša savest?

Šta je vaš sistem? Šta radite da ne zaboravite, da se ne predate?

Ja imam moj crni zid.

 

Na njemu se nalazi je najvažnijih 10 stvari koje hoću u ovom momentu da imam pod kontrolom.

To je 10 stvari koje želim i hoću svaki dan da uradim. Znam, možda preterujem, ali to sam ja.

10 stvari je možda zvuči mnogo, ali i najmanja promena koju hoćete da ugradite u svoju dnevnu rutinu je dovoljna za početak.

Ovo je tih mojih 10 stavki u ovom momentu. Neke su konstantne, a neke se menjaju.

 

  1. MED(ITACIJA)

Iako već dugo meditiram, meditacija je na prvom mestu. Kako se trudim da meditiram i ujutru i uveče i razne vrste meditacija, tu su napisani minuti koje sam taj dan posvetila tako važnoj veštini.

  1. BLOG

Sledeća stavka je moj blog. Nemam baš svakog dana inspiraciju, niti mi baš i ide od ruke da na smislen i čitljiv način pretočim svoje misli na ekran, pa tako poučena mnogo mudrijim (i boljim piscima) i blogerima od mene, napišem bar jednu do dve strane svaki dan.

  1. KURS 67

U pitanju je onlajn kurs u trajanju 67 dana koji je kreirao mladi preduzetnik i veoma uspešan i bogat čovek – Tai Lopez. Pa pošto ja uvek imam šta da naučim, i to od svakoga, upisah se ja na ovaj kurs, te tako svaki dan slušam novo predavanje od 60 do 90 minuta o potrebnim veštinama za uspeh u bilo kom segmentu života.

http://www.tailopez.com/

  1. HIIT

High Intensity Interval Training je sistem postizanja dobre forme sa najmanje napora u najmanjem vremenskom periodu. A pošto sam ja, kao i svi drugi, u svojoj suštini lenja osoba, nemam ama baš ništa protiv da vežbam 15 minuta umesto 60, pa mi je tako 3-4 puta nedeljeno dovoljno da dobijem još bolji efekat. Eto zato volim nauku!

https://www.trcanje.rs/trening/snaga/hiit-trening/

  1. VEŽBE

Vežbe su za ljude kao ja, koji sede po ceo dan i nešto proučavaju ili pišu, obavezna kategorija.  Ponekada slušam neki dobar podcast ili audio knjigu dok vežbam. Zašto da ne. Ako možete da zapakujete dve aktivnosti odjednom – super.

  1. MANTRA

Mantre se koriste u razne svrhe. Ja ih koristim za postizanje još boljeg fokusa. Iako se one tradicionalno koriste za podizanje dobrih vibracija organizma i usklađivanje sa vibracijom Univerzuma, ja ih koristim vrlo profano da povećam svoju moć koncentracije i fokusa.

  1. JANTRA

Jantra u Sanskritu predstavlja alat. Ona koju ja koristim je usmerena na postizanje fokusa. U kombinaciji sa mantrom je još moćnija. Znam da većini ovo sve zvuči i deluje kao neki vudu hokus-pokus, ali kada pogledate šta je sve nauka otkrila kao benefite ovakvih kratkih mentalnih vežbi onda 10-20 minuta dnevno i nije neka žrtva, čak iako je u pitanju placebo hokus pokus.

  1. KNJIGA

Iako strasno volim da čitam, umem kao i svi da se zaludim nekim sjajnim YouTube sadržajem, intervjuima neverovatno interesantih ljudi, zaboravim na čitanje. A pošto kao i svaki zaljubljenik u knjige imam nakupovanih na Kindlu bar dvadeset nepročitanih u svakom momentu, treba mi podsetnik da sednem i čitam bar dva sata dnevno. Bude to i mnogo više, ali podsetnik je u svakom slučaju dobra stvar.

  1. BRZO ČITANJE

Postoji aplikacija (7 Speed Readeing EX) koju sam skinula za povećanje brzine čitanja. Iako već podosta brzo čitam uvek može bolje. U Silikonskoj dolini mladi programeri, nemajući puno slobodnog vremena, slušaju audio knjige sa ubrzanjem jedan i po do dva puta. Deluje suludo, ali mozak se i na to lako navikne. Kako sve knjige nemaju i audio verziju ja pokušavam svoju brzinu čitanja da povećam još bar 100% ako ne i vremenom za 200%. Za tri nedelje sam uspela da povećam za 50%. To je ozbiljan napredak.

  1. 3 PROBLEMA

Ovo  je vežba koju je predložio jedan od velikana disruptivnih ideja današnjice Džej Samit (Jay Sumit). Koncept je da svaki dan napišete tri problema koje ste zapazili tog dana, a koji mogu, ako biste ih pretvorili u biznis, pokret ili nevladinu odnosno humanitarnu organizaciju, da pomognu velikom broju ljudi. Za 30 dana bi teoretski mogli da imate 90 dobrih ideja za biznis.

Eto to je moj zid koji me tera svaki dan da uradim što više mogu od tih stvari u svoje slobodno vreme.

Šta je vaš ekvivalent mom zidu?

Kako sami sebe “prozivate”?

Gde vi držite svoju savest? ☺

Pišite mi, baš me zanima.

Dear Saveta

savetadear@gmail.com

No Comments
Leave a Comment: